Carousell: Videopersona

kollektivt videoprosjekt av Carousell

Atelier Nord ANX
Olaf Ryes pl. 2, 0552 Oslo (inng. fra Sofienberggt.)
24.10.14 – 09.11.14
Åpningstider: torsdag og fredag 16-20, lørdag og søndag 13-18.

Velkommen til åpning torsdag 23. oktober kl. 19-21.

Atelier Nord er glad for å kunne presentere Videopersona av kunstnerkollektivet Carousell på Atelier Nord ANX. Carousell er et samarbeidsprosjekt mellom Felice Hapetzeder, Henrik Lund Jørgensen, Marit Lindberg og Kristina Kvalvik.

De fleste kunstnere som arbeider med video har et arkiv med ubrukt materiale – klipp som av en eller annen grunn ikke helt passet inn, deler av prosjekter som aldri helt nådde mål, idéer som startet bra, men endte dårlig; små snutter som oppstod ved tilfeldigheter, uten spesifikke målsetninger. Kunstnerne i Carousell har valgt å gi slipp på sine respektive arkiver, og har gitt hverandre carte-blanche til å benytte seg av hverandres materiale. Dette materialet, som kunstnerne har utvekslet i forkant av Videopersona, har en personlig inngangsvinkel som gjennom gruppens utvekslingspraksis utfordrer etablerte forestillinger om kunstnerisk opphav og utvider det kreative spillerommet innen video.

Felice Hapetzeder materiale består av et anspent og uforløst møte med et familiemedlem som tidligere hadde hatt tilknytning til Nazi-Tyskland. Marit Lindberg eide et materiale som gikk mellom personlige reisebilder og et forsøk på å lage et kunstprosjekt. Henrik Lund Jørgensen forsøkte gjentatte ganger etter sin fars selvmord å påbegynne nye videoarbeider, men disse ble hele tiden farget av tiden med sorg. Kristina Kvalvik filmet i en periode sine omgivelser med 8mm, men som i siste ende ble til materiale som ikke kunne betraktes med en distanse og forarbeides til et kunstprosjekt.

I arbeidet med å fraskrive seg sitt eget prosjekt har det dukket opp en rekke interessante problemstillinger for gruppen – hvor mye av tematikken fra det opprinnelige prosjekt er gjenkjennelig i en annen kunstners sluttprodukt? Og ikke minst, hvem er det i så fall som er å regne som opphavspersonen til verket?

Henrik Lund Jørgensen (f. 1975) er utdannet fra Konsthögskolan i Malmö. Lund Jørgensen arbeider med video, performance, installasjon og fotografi. De senere år har han blant annet vist sine verker på Rostock Kunsthalle, Bonn Kunsthalle, Norrtälje Konsthall, Lilith Performance Studio, Den Hirschsprungske Samlingen, Museum Kunst der Westküste og Kiasma.

Kristina Kvalvik (f. 1980) er en norsk kunstner som bor og arbeider i Danmark. Hun fullførte sin Master ved Konsthögskolan i Malmö i 2008. Kvalviks arbeider har blitt presentert ved en rekke norske og internasjonale visningssteder, inkludert Göteborg International Biennial for Contemporary Art, LOOP Film Festival i Barcelona, Høstutstillingen og Vigeland-museet.

Felice Hapetzeder (f .1973) bor og jobber i Stockholm og er utdannet ved Konstfack, Institutionen för konst hvor han avla eksamen i 2002. Han har vist sine arbeider på blant annet Oberhausen International Short Film Festival, Norrköpings Konstmuseum, Cairo Video Festival, Haninge Konsthall, Uppsala Konstmuseum, ECoC Istanbul 2010, 10th Istanbul Biennial Nightcomers, Moderna Museet og Kunstmuseum Liechtenstein.

Marit Lindberg (f .1961) Bor og arbeider i Malmö. Lindbergs performancer, videoer og videoinstallasjoner har blitt presentert på gallerier, museer og kunsthaller i Sverige og rundt om i verden, senest på Växjö konsthall, Malmö Konsthall og Paço das Artes i São Paulo, Brasil.