Get
News

Kim Hankyul

Jazz by Jazz

Dato: 15.05. – 14.06.20
Sted: Atelier Nord, Olaf Ryes plass 2 (entrance Sofienberggata)
Åpningstider: Torsdag og fredag 15-18, lørdag og søndag 13-18.

Vi håper å kunne åpne utstillingen som planlagt på torsdag 14.05 men dette avhenger av Oslo kommunes retningslinjer vedrørende koronaviruset.

Kim Hankyuls kinetiske lydinstallasjon Jazz by Jazz har som mål å gjenskape den synkoperte jazzmusikken ved hjelp av mekanisk bevegelse. I musikken defineres synkope som rytmer spilt mellom grunnslagene i en takt, slik at taktens regelmessighet brytes.

Mikrofoner er koblet på skulpturelle mekanismer, slik at maskinlyder forsterkes og fyller galleriet. Vann kondenserer på en varmeplate, slik at en skarp freselyd oppstår; en aktuator spinner mellom to mikrofoner og resulterer i en bass som gir ekko. En vanndispenser drypper på en mikrofon i en plastpose og skaper en rask perkusjonsrytme. En annen del av installasjonen skaper perkusjonsrytme ved at vann treffer to metalskåler, hengende i ulike høyder.

Konseptuelt er Kim’s hel-mekaniserte og automatiske jazz-gruppe basert på det egenutviklede begrepet «abstrakt dysfunksjon». Defekter i de ulike mekanismene gjør at rytmen faller tilfeldig inn og ut av takt, slik at de uforutsigbare, synkoperte rytmene til den improviserte jazz-musikken reproduseres. Konvensjonelt skal mekaniske innretninger være så forutsigbare og synkrone som mulig, slik at «dårlige» utfall som deler som slites ulikt eller stopp i den mekaniske prosessen kan unngås. I arbeidene til Kim er feilbevegelser, støylyd og tap av kontroll kreative krefter heller enn symptomer på feil.

Kim Hankyul er fra Sør-Korea og bor og jobber i Bergen. Kims lydinstallasjoner lager lyd ved hjelp motorer, som brukes til å bevege trematerialer. Ved å sammenstille mekaniske innretninger og lydlig sårbarhet, undersøker verkene hans den rutinemessige volden som inngår i daglige gjøremål. Kims arbeider har vært vist ved Bergen Kunsthall (2019), Bergen senter for elektronisk kunst (2019), Radio Space: Borealis (2019), Lydgalleriet (2019), Landmark (2019), Galleri Slakt (2019), Doosan Art Center Seoul (2018) og Unofficial Preview Gallery Seoul (2017).

Takk til Johan Mattias Arvastsson for teknisk assistanse og takk til Nordisk Kunstnarsenter Dale for residency-opphold.

Jazz by Jazz er resultat av Atelier Nords årlige Open Call. Prosjektet ble valgt fra i alt 66 søknader.