GERANIUM DREAM

LOSSY

20.05 – 20.06.21
Torsdag og fredag 15-18, lørdag og søndag 13-18
Olaf Ryes plass 2 (inngang Sofienberggata)


Atelier Nord holder langåpent første utstillingsdag, torsdag 20.05.21, k. 13-18. Vi begrenser antallet personer i galleriet og følger gjeldende smittevernsregler i Oslo kommune.

I Greg Milners bok om den innspilte musikkens historie, forteller han om en populær amerikansk artist som «hørte på musikk på en Panasonic boombox, mens han rodde kano på en elv like ved hjemmet sitt i New Jersey.» En sommerdag i 1981 «falt steroen ut av båten og sank i mudderet. Han greide å redde den, spylte av den, satt den på verandaen og noen uker senere var den på et eller annet vis i live igjen.» Den resulterende lyden kom til å sette preg på albumet Nebraska, utgitt i 1982. Da han var ferdig med å spille inn demoen hjemme, «dyttet han kassetten inn i lommen på denimjakken, hvor den ble liggende i månedsvis. Uten omslag.» Han forsøkte å gjenskape musikken i studio noen måneder senere, men fikk det ikke til å stemme. Å reprodusere lyden i et sterilt studio viste seg å være vanskelig, kanskje umulig. «Elvebunnen, vannslangen, båndforsinkelseseffekten, de forvridde nivåene og smussete båndhodene. Ukene i svett denim – alt bidro til noe som var lydmessig avgjørende», men som også motsatte seg gjentagelse. [1]

LOSSY er en lydinstallasjon av Geranium Dream: Elise Macmillan i samarbeid med stemmeskuespillere, talesynteseprogram og sangere. I likhet med eremittkrepsen som tar bolig i en tannpastakork, tar vi bolig i stemmer som tomme beholdere. Stemmeskuespill, stemmemodulering og teknikker som benyttes av ekkolokaliserende dyr er tatt i bruk for å vanskeliggjøre forsøkene på kategoriseringen og lagring som gjøres av kunstig intelligens og stemmestyringssystemer. Vi snakker ved hjelp av stemmeskall, modulerer stemmen og tar i bruk tegneseriestemmer, slik at stemmen går i oppløsning, smelter og morfer.

Svarermeldinger, hvisking, skrall, ambienslyd, fuger og musikk fra passerende biler utgjør overlappende lydmiljøer. Høyttaler ligger henslengt på gulvet, lener seg mot vinduskarmer og takbjelker og vandrer gjennom forflatet tid og rom, sultne på kontekst. LOSSY sporer stemmen fra halsen og gjennom telefonledninger, opptakerutstyr, stemmestyring basert på kunstig intelligens og musikkstrømmetjenester. Stemmer fra oven og under velter ut i rommet, blander seg og avbryter hverandre, slik at oppmerksomheten rettes mot hverdagens pratsomme spøkelser og informasjonstapet som forekommer med tale, lydopptak og symbolsk kommunikasjon.

Elise Macmillan (f. 1988, USA) bor i Oslo og er medlem av gruppen Heavy Blankets. Nylige soloutstillinger inkluderer Baby Von Bingen, Løvens Hule, Oslo, Horological Prayer, Memphis Gallery, Oslo, and Clip Clop Feeler, Land, Kansas City. Hun studerte digital musikk ved Stanford University og flyttet til Norge i 2015 for å spille hardingfele i Rauland. I 2021 har hun et opphold ved EMS Elektronmusikstudion i Stockholm som gjestekomponist.


[1] Milner, Greg. Perfecting Sound Forever: An Aural History of Recorded Music, 2009. New York.P. 186, ‘Perfect Sound? Whatever’