Hackteria workshop med Øyvind Mellbye

Lag et mikroskop av et usb webkamera

2. – 4. september 2011, kl 10 – 16
Atelier Nord prosjektrom

I løpet av workshopen fremstilte vi mikroskop av usb webkamera og jaktet på nematoder (liten rundorm) i jordsmonnet omkring Kunstnernes Hus.

Utgangspunktet for mikroskopene var i dette tilfellet ps3 eye camera som har god optikk og en ganske stor bildesensor. I løpet av workshopens første dag ble kameraene demontert og modifisert ved at optikken ble reversert og lysdioder for belysning av prøvene ble loddet til kretskortet.

Det er mulig å beregne arealet mikroskopet fanger opp ved å bruke det til å se på pikslene i en dataskjerm og regne ut størrelsen på området man ser med utgangspunkt i skjermens oppløsning og faktiske dimensjoner.

Deretter lagde vi Baermann-trakter som simpelthen består av en trakt med en slange og et filter for som separerer jord og nematoder ved at nematodene kryper gjennom filteret og samler seg i slangen som vi stengte med en klesklype.
På workshopens andre dag drøftet vi ulike funksjoner og praktiske aspekter angående fremstillingen av stativet som skal holde prøven på plass i forhold til linse og sensor.

Utgangspunktet for mikroskopene som ble laget var en generell arbeidstegning av et tenkt stativ med mulighet for å variere avstand mellom sensor og optikk for å stille inn ulik grad av forstørring samt justering av fokus.

I løpet av workshopens andre og tredje ble mikroskopene ferdigstilt. Baermann-traktene viste seg av uvisse grunner å ikke være noen stor suksess med mengder av nematoder kriblende rundt i prøvene, men snarere en glissen prøve med sporadiske jordbiter. Så her er det rom for videre arbeid og forbedring. Det er slettes ikke umulig at kaffefilter er uegnet som nematodefilter! Men dette la ingen demper på mikroskopien. Avokado, hår, salt, eggeskall, fårefett, kremost, blader og andre materialer ble gjenstand for mikroskopets blikk.

www.hackteria.org finnes det instruksjoner for fremstilling av webkameramikroskoper samt mange andre prosjekter for gjør-det-selv labutstyr.

Øyvind Mellbye har bakgrunn fra Kunstakademiet i Bergen og har en variert praksis med ulike materialer og tematikker, dog med en dragning mot elektronikk og lyd. Tidligere ideer har kommet til uttrykk blant annet gjennom et elektromekanisk hologram laget med en gammel klesrulle, elektroakustisk musikk basert på egne bevegelser i tid og rom og et interaktivt surroundanlegg laget av gamle kassettspillere. Øyvind Mellbye har tidligere mottatt Jacob Weidemanns ungdomsstipend samt stilt ut på PIKSEL: festival for elektronisk kunst, Galleri Fisk, Galleri Design Festa i Tokyo – en nomadisk lydkunstutstilling i regi av Ersta Konsthall, KinoKino/Sandnes Kunstforening og deltatt på HackteriaLab 2011 – L´Arc, Romainmotier og Walcheturm, Zürich i Sveits.

http://yvind.net/