Kritikersalong: Film og videokunst – på tide å møtes?
Den digitale revolusjonen har skapt nye muligheter til å lage og vise levende bilder av høy kvalitet. Mange gallerikunstnere jobber idag utfra liknende rammer som filmbransjen, og vi inviterer til debatt: Er skillet mellom kinofilm og videokunst i ferd med å viskes ut? Ønsker vi en slik utvikling, eller kan en grenseoppgang være produktiv?
Deltakere:
• Lene Berg – kunstner og filmskaper
• Mattias Härenstam – kunstner og filmskaper
• Åse Meyer – kortfilmkonsulent i Norsk Filminstitutt
• Susanne Østby Sæther – kunsthistoriker og post doc-forsker ved Universitetet i Oslo
Ordstyrer for arrangementet er Oda Bhar – kunstkritiker i Dagsavisen og filmskribent i bransjebladet Rushprint.
Bakgrunn: Tradisjonelt har forholdet mellom filmbransjen og videokunstmiljøet i Norge vært preget av gjensidig skepsis og et markant institusjonelt skille. Den nye digitale virkeligheten har gjort grenseoppgangen vanskeligere, både når det gjelder produksjon og visningsrammer.
Gallerier og museer viser filmbaserte arbeider på stadig større skjermer og lerreter, ofte i rom utformet som små kinosaler. Ved Norsk Filminstitutt rapporteres det om mange søknader fra bildekunstnere, og kortfilmfestivalene viser ofte eksperimentelle filmer i hovedprogrammene. I 2013 var to filmer lagd av bildekunstnere nominert til Amandapriser ved Den norske filmfestivalen i Haugesund: Lene Bergs Kopfkino innen dokumentar og Mattias Härenstams Rekonstruksjon i kategorien for kortfilm.
Vi har invitert de to filmskaperne til en samtale med kunsthistoriker Susanne Østbye Sæther (UiO) og kortfilmkonsulent Åse Meyer (NFI) om gråsonen mellom film og bildekunst idag. Ønsker miljøene seg først og fremst skillelinjer eller møteplasser? Hvem har mest å vinne og tape på at grensene eventuelt brytes ned? Hvordan kan filmskapere best utnytte potensialet i henholdsvis kinosal og galleri?
Arrangementet er et samarbeid mellom Norsk kritikerlag og Atelier Nord, og støttes av Norsk kulturråd og Institusjonen Fritt Ord.
Referat fra Kritikersalong 5.11.2013 finner du her.