Erwin Stache: 83,7 Kilo Ohm

– en lydinstallasjon av Erwin Stache

vernissage 5. september 2010, kl 14.00
foajéen – Den Norske Opera og Ballett

Atelier Nord åpnet 5. september 2010 lydinstallasjonen 83,7 kilo Ohm av den tyske kunstneren Erwin Stache. Installasjonen ble vist ved på operataket og ved hovedinngangen til Den Norske Opera og Ballett. Kunstneren var tilstede ved åpningen og demonstrerte verket, som var tilgjengelig under hele Ultima festivalen 8. – 18. september 2010.

Installasjonen bestod av en rekke treplatformer med ulike antall vertikale metalrør. Ved å gå inn blant rørene kunne en tilskuer manipulere et musikkstykke komponert av Stache. Variasjoner i komposisjonen oppstod blant annet basert berøringspunkt, bevegelse og trykk. Verket oppfordret også til sosiale interaksjoner publikum i mellom gjennom at handlinger som å holde hender eller å kysse mens man holdt på hvert sitt metalrør, også påvirket lydbildet.

I forbindelse med utstillingen avholdt Erwin Stache en konsert under Bokfesten på operataket den 18. september. Stache holdt også en konsert med en mindre utgave av 83,7 Kilo Ohm, i tillegg til andre selvlagde instrumenter, på avslutningsfesten av Ultima festivalen 18. september kl. 21.00 på Blå.

Erwin Stache (f. 1960 Tyskland) er en komponist og lydkunstner med lang fartidstid innenfor eksperimentell og elektronisk musikk. Han har tidligere stilt ut under Art Cologne, Lille 2004 European Capital of Culture og Donaueschinger Musiktage.

Utstillingen er produsert av Atelier Nord, og er støttet av Oslo kommune, Goethe-Institut, Ultima.