Roman Minaev: Digiluck

DIGILUCK – klokken som ikke viser tid

Mandag 2. februar 2009 står Atelier Nord bak presentasjon av et kunstverk i form av en digital klokke som skal ha sin plass på veggen til Odd Fellow-gården ved trikkestoppet i Stortingsgaten i tiden framover. Den russiske kunstneren Roman Minaev står bak verket.

Digiluck er en digital klokke som ikke viser tid, men en rekke små utrop som kan formuleres innenfor den rammen med tall og bokstaver som vanligvis viser tid. Ved første øyekast ser den ut som en vanlig utendørsklokke av den typen som er montert på hustak og fasader, men budskapet er annerledes. Ord som HELP, LOSE og PLAY lyser opp og har en veldig sterk effekt på betrakteren. I tiden som går mellom ordene vises ser klokken ut som en klokke som ikke helt virker.

Bortsett fra den direkte effekten som er humoristisk, gir også kunstverket publikum en tankevekker. Verket stiller på sin helt egen måte spørsmål om hvilken visuell informasjon vi fyller det offentlige rommet med. Kunst på offentlige plasser fører en stadig hardere kamp mot alle former for kommersielle budskap. Det er derfor viktig at samtidskunsten tar i bruk ny teknologi for å nå mennesker, på samme måte som reklamespråket gjør det.

Bakgrunn

Verket Digiluck er utviklet innenfor rammen av prosjektet Electroboutique, http://www.electroboutique.com/ som er initiert av russeren Alexei Shulgin. Prosjektet har som mål å produsere en rekke moderne ”readymades”, som alle bruker komplisert teknikk. Kunstneren Roman Minaev, født i 1970 i St. Petersburg er i Oslo for å sette opp Digiluck. Han bor og jobber i Berlin og Moskva. Han har deltatt i flere internasjonale utstillinger og mediekunstfestivaler.

Velkommen til åpning med kunstneren Roman Minaev tilstede kl. 19:00 den 2.2.2009 på plassen foran fontenen ved Nationaltheatret stasjon.