Amund Ulvestad – Parhelia

Atelier Nord har gleden av å presentere Amund Ulvestads audiovisuelle installasjon Parhelia på Atelier Nord ANX. Parhelia, eller bisol på norsk, er et optisk fenomen som oppstår under veldig lave temperaturer. Sollys som reflekteres ifra iskrystaller kan få fargerike lysflekker til å oppstå på begge sider av solen, slik at det kan fremstå som at den har fordoblet eller speilet seg.

Ulvestads installasjon driver en lignende form for fordobling ved at lyden fra en software-styrt cymbal fanges opp fra ved hjelp av ti retningsstyrte mikrofoner. Ved å fange lyd fra flere ulike retninger som spilles tilbake i real-time, oppstår det komplekst, lagdelt lydbilde som ikke bare utgår fra én lytterposisjon. Hver mikrofon er i tillegg utstyrt med ett LED-lys som kun lyser når mikrofonen er aktiv, slik at det er mulig å identifisere hvilken konfigurasjon av mikrofoner som til en hver tid er gjeldende i lydbildet. Resultatet er en årsakssammenheng mellom en pulserende, visuell konfigurasjon og lyden i rommet.

Under utstillingsåpningen 03.03.16 skal Ulvestad utføre en solo-performance og en elektroakustisk performance med saksofonist Bendik Giske(NO/DE). Det vil i tillegg bli vist to 3D-animasjoner laget i samarbeid med Kit Wan (HK/NO) og et lyd/videoverk med Tzuan Wu (TW/US). Utvalget viser bredden av medieeksperimentelle utrykk som inngår i Ulvestads praksis.

Amund Ulvestad er oppvokst i Oslo og arbeider hovedsakelig i Trondheim og Berlin. Ulvestad har en variert og tverrfaglig praksis som omfatter teaterproduksjoner, videokunst, installasjoner, lydproduksjon og multimedial performance. Arbeidene hans kretser ofte rundt representasjon og medial forvrengning, og viser til en medial forståelse av verden og selvet. Ulvestad har samarbeidet med en rekke andre andre kunstnere, deriblant Bendik Giske, Jan Roger Pettersen (Svartsinn), Kit Wan, Tzuan Wu,Bernt Isak Wærstad og Koka Nikoladze i The International Transducer Orchestra.

http://www.amundulvestad.no/