Dancing Wall – provoking architectural [e]motion.

INTERAKTIVE ARCHITEKTUR-FORESTILLING

-av natasa zednik og eli goldstein | bifokal arkitekter17. – 19. juni 2011
Atelier Nord prosjektromÅpning: Fredag 17 Juni, kl.17:00, forestilling begynner kl.18:00 presis!

Lørdag og Søndag 12:00-16:00
Forestilling av Ali Parandian og Lilith´s Appetite 13:00 og 15:00
BIFOKAL ønsker herved velkommen til en synestetisk opplevelse i den tverrfaglige forestillingen og testvisning NO1 av det lydresponsive veggsystemet Sonomorph:

“Dancing Wall” -provoking architectural [e]motion.

BIFOKAL: konsept og design
NULLOHM: programmering og prototype
LILITH´S APPETITE: koreografi and danse
ALI PARANDIAN: lydinnstallasjon

Det tverrkunstneriske prosjektet ”Dancing Wall, provoking architectural [e]motion -a performance”, springer ut ifra den pågående utviklingen av et kinetisk veggsystem ved navn Sonomorph, som beveger seg i respons til lyd. Prosjektet utforsker interaktivitet i vårt fysiske miljø og prototypeutviklingen utføres i samarbeid med Nullohm. Impulser og responser foregår på mange ulike nivåer hele tiden, i den ytre synlige verden såvel som i den indre subjektive. Det er ikke alltid like lett å kartlegge hva som tilhører hvilken verden i den totale opplevelsen av romlig virkeligheten. Prosjektet er i første omgang et arkitektonisk dypdykk inn de synestetiske tverrforbindelsene mellom virkelighetens lyd (støy), bevegelser (stillhet), lys (mørke), farve, rom, stofflighet og opplevelse, og arkitekturens rolle som kulisse og forsterker av disse sansbare konsekvensene av liv. Sonomorph er inspirert av tropisme (biomimetics), hvor en plante aktivt responderer til utvendig varierende stimuli. Veggsystemet består av mange bevegelige cellemoduler med innprogramerte kinetiske egenskaper, og skal ideelt sett absorbere eller reflektere lyd og lys alt ettersom hvilken posisjon de inntar i respons til omgivelsene. Hver celle er utformet som et øye med et innebygd kontrollsystem for bevegelse som kontinuerlig endrer geometrien i strukturen. ”Øyelokkene” åpner og lukker seg, og den rent visuelle opplevelsen av veggen endrer seg i møte med omgivende lyd. Cellenes bevegelser skal på sikt veksle mellom lydreflekterende til lydabsorberende posisjoner, og dermed skape ulike akustiske forhold. På nåværende tidspunkt i prototypeutviklingen er det kun geometrien, lyset og lydresponsiviteten some avprøves, mens de lydabsorberende/reflekterende egenskapende fortsatt tilhører framtiden. Likevel kan en stor grad av kinetikk oppleves i veggen da den i møte med rommet allerede lever sitt eget liv.

Prosjektet ønsker å skape et grunnlag for en tverrfaglig plattform hvor potensialene i en fysisk responsiv arkitektur kan eksperimenteres med av ulike utøvende kunstnere og fagpersoner og lede til mange påfølgende bi- prosjekter og samarbeid.

collage | Bifokal, Sonomorph