Kim Hankyul

Jazz by Jazz

Dato: 14.05. – 14.06.20
Sted: Atelier Nord, Olaf Ryes plass 2 (entrance Sofienberggata)
Åpningstider: Torsdag og fredag 15-18, lørdag og søndag 13-18.


Atelier Nord gjenopptar ordinære åpningstider fra torsdag 14. mai med Kim Hankyuls utstilling Jazz by Jazz. Av smittevernshensyn vil det ikke bli avholdt utstillingsåpning.

Vi legger til rette for god avstand mellom besøkende med maksimalt fire gjester i galleriet samtidig. Ta gjerne kontakt med oss på office@ateliernord.no ved spørsmål!

Kim Hankyuls kinetiske lydinstallasjon Jazz by Jazz har som mål å gjenskape jazzmusikken synkoperte rytmer ved hjelp av mekanisk bevegelse. I musikken defineres synkoper som rytmer spilt mellom grunnslagene i en takt, slik at taktens regelmessighet brytes.

Mikrofoner er koblet på skulpturelle mekanismer, slik at maskinlyder forsterkes og fyller galleriet. Vann kondenserer på en varmeplate, slik at en skarp freselyd oppstår. En vanndispenser drypper på en mikrofon i en plastpose og skaper en rask perkusjonsrytme. En en motor beveger et munspill frem og tilbake foran et støvsugermunnstykke, slik at lyden av munspillet blir lang og seig. En annen del av installasjonen skaper perkusjonsrytme ved at vann treffer to metalskåler, fastmontert i ulike høyder.

Kims mekaniserte og automatiske jazz-gruppe er basert på det han kaller «abstrakt dysfunksjon». Defekter i de ulike mekanismene gjør at rytmen faller tilfeldig inn og ut av takt, slik at de uforutsigbare, synkoperte rytmene til den improviserte jazz-musikken reproduseres. Konvensjonelt skal mekaniske innretninger være forutsigbare og synkrone, slik at «dårlige» utfall som deler som slites ulikt eller stopp i den mekaniske prosessen kan unngås. I arbeidene til Kim er derimot feilbevegelser, støylyd og tap av kontroll skapende krefter heller enn symptomer på systemsvikt.

Kim Hankyul er fra Sør-Korea og bor og jobber i Bergen. Kims lydinstallasjoner lager lyd ved å bevege på tredeler. Ved å sammenstille mekaniske innretninger og lydlig sårbarhet, undersøker verkene hans det rutinemessige ved daglige gjøremål. Kims arbeider har vært vist ved Bergen Kunsthall (2019), Bergen senter for elektronisk kunst (2019), Radio Space: Borealis (2019), Lydgalleriet (2019), Landmark (2019), Galleri Slakt (2019), Doosan Art Center Seoul (2018) og Unofficial Preview Gallery Seoul (2017).

Takk til Johan Mattias Arvastsson for teknisk assistanse og takk til Nordisk Kunstnarsenter Dale for residency-opphold.

Jazz by Jazz er resultat av Atelier Nords årlige open call. Prosjektet ble valgt av en jury som behandlet i alt 66 søknader.


Time and Jazz (2020) er et lydarbeid som er ment å lyttes til i installasjonen. Ettersom vi ikke kan tilby hodetelefoner grunnet smittevern, ber vi om at besøkende hører på verket på egen telefon.

Video: Istvan Virag