Joakim Blattmann

Treverk (13)

Dato: 15.11 – 15.12.19
Sted: Atelier Nord, Olaf Ryes plass 2
Åpningstider: torsdag og fredag 15 – 18, lørdag og søndag 13 – 18

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 14.11.19 kl. 19.

Ved hjelp av sensorer, kabler, en datamaskin og kontakthøyttalere gjør Joakim Blattmanns installasjonsserie Treverk lyden av små bevegelser på innsiden av trær tilgjengelig for menneskets hørsel.

På Atelier Nord går Treverk inn i sin trettende iterasjon. Da lønnetreet i Atelier Nords bakgård ble beskåret sommeren 2019 for å hindre spredning av råte besluttet Blattmann å ta vare på de delene av treet som ble fjernet. Blattmann har gjort lydopptak av treet i bakgården det siste året – av klikke-, skrape- og dunkelyder forårsaket av vridninger i trestammen, endringer i fuktighet og insekter som lever under barken. Disse opptakene spilles tilbake gjennom kontakthøyttalere plassert på tredelene Blattmann har tatt vare på og som nå er plassert i galleriet.

Sensorer festet på lønnetreet i bakgården kommuniserer med installasjonen via ledninger slik at treet styrer lydlandskapet i gallerirommet. Hvilket opptak som spilles av styres av en datamaskin som tolker endringer i den elektriske ledeevnen i treet. Treets rytmer er irregulære og påvirkes blant annet av temperatur, fuktighet og mikroorganismer – treets verden befinner seg bortenfor menneskets erfaring, men er under stadig påvirkning av menneskets aktiviteter.

Joakim Blattmann er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og bor og jobber i Oslo. Nylige utstillinger inkluderer Treverk (12), Bærum Kunsthall; Treverk (11), Ekebergparken; Østlandsutstillingen 2019 og Høstutstillingen 2018. Blattmann er aktiv som musiker og ga tidligere i år ut albumet Bird Helmet på Dinzu Artefacts. Sammen med Ricardo del Pozo var han kurator for konsert- og performanceprogrammet Spaces Speak (2015 – 2017) på Ram Galleri i Oslo.

I anledning Treverk (13) publiseres Atelier Nord Files 3. Publikasjonen er tilgjengelig i utstillingen og inkluderer et essay om Blattmanns Treverk-serie skrevet av arkitektur- og designhistoriker Ingrid Halland.

Utstillingen er støttet av Kulturrådet og Regionale prosjektmidler for visuell kunst.