LeE Montgomery | Elin Øyen Vister

Kunsthøyskolen i Oslo og Atelier Nord presenterer:

Lecture by artist and activist LeE Montgomery from Neighborhood Public Radio (NPR) followed by a presentation by sound artist Elin Øyen Vister
Mandag 6. Februar, 2012 kl 19:00
Atelier Nord ANX, Olaf Ryes plass 2 (entrance Sofienberggt.),

Åpen for alle!

Workshop med LeE Montgomery
tirsdag 7. Februar – fredag 10. Februar, 2012
Atelier Nord ANX, Olaf Ryes plass 2 (entrance Sofienberggt.),

Hovedsakelig for studenter ved Kunsthøyskolen i Oslo. Hvis du ikke er student, men ønsker å delta på denne fire-dagers workshop, kontakt Ivar Smedstad: Ivar[a]ateliernord.no

LeE Montgomery er Assistant Professor i elektronisk kunst ved Institutt for kunst og kunsthistorie ved Universitetet i New Mexico. Han mottok en BA i film ved Bard College, og en MFA i «Nye sjangere» fra San Francisco Art Institute. Montgomery har hatt en rekke konserter i USA og internasjonalt med hans samarbeid Neighborhood Public Radio, inkludert 2008 Whitney Biennial, The Contemporary Museum i Baltimore, og The Museum of Contemporary Art i Los Angeles. Lee samarbeidet med Kristin Lucas for prosjektet Barcode Cinema som en del av 2010-Conflux Festival i New York. I mange av prosjektene har Lee jobbet mye for å tilrette legge for deltakelse for hans studenter ved UNM. I november 2011 presentert NPR Picnic Revolution på Santa Barbara Contemporary Art Forum i et samarbeid med studenter i sin web-baserte Collaboration klasse, arbeidende under navnet Free Karate. Lees arbeid med NPR har vært gjennomgått i Art Papers og LA Reader og har vært omtalt på National Public Radio sin Morning Edition. I sitt eget kunstneriske virke såvels som i sitt arbeid med NPR, utforsker Lee d.i.y. tilnærminger til teknologi, samfunnsbygning, samarbeidende praksis, og temaer angående deling som gjenspeiles i gjeldende internasjonale lover om opphavsrett gjennom prosjektene Broadcast versjon og The Copyright Symphonies. Disse prosjektene manipulerer og re-presenterer kommersielt materiale gjennom rettferdig brukspraksis.

Neighborhood Public Radio (NPR) er forpliktet til å gi en alternativ media plattform for kunstnere, aktivister, musikere og medlemmer av lokalsamfunnet. NPR har fått navnet «Best Super Local Radio Station» av San Francisco magasinet og omtalt i Punk Planet, Artforum og Chicago Reader. Som en omreisende gruppe med gerilja kringkastere, har NPR arrangert tematiske hendelser på Artist’s Television Access i San Francisco, Chicago’s Version 5 Festival, og samarbeid med kuda.org i Novi Sad, Serbia (gjort mulig av et stipend fra CEC Artslink). NPR deltok i 2008 Whitney Biennial ved Whitney Museum of American Art, og er også presentert ved ISEA / ZeroOne i San Jose, California. A Creative Work Fund Grant støttet NPR samarbeidsserie Radio Cartography (prosjekter som omfattet Monthly Broadcasts, State of Mind Stations, Talking Homes, and Alternate Soundtrack Audio Tours) ved Southern Eksponering Gallery i San Francisco. Neighborhood Public Radio har også produsert samfunnsbaserte, eksperimentelle radio verk på Kavi Gupta Gallery i Chicago, Lui Velazquez plass i Tijuana, og ATC seriene på UC Berkeley.

Elin Øyen Vister er norsk lydkunster komponist og artist. Hun har studert lydteknikk, musikkteknologi og populærmusikkvitenskap i Norge og England. Nå tar hun en master på Kunstakademiet i Trondheim hvor hun følger det skandinaviske studieprogrammet Nordic Sound Art. Hun er også kjent under artistnavnet DJ Sunshine.  Elin Øyen Vister jobber med fieldrecordings, komponering av elektroakustisk og eksperimentell elektronisk musikk, lydskulpturer og live improvisasjon. Hun utforsker det akustisk økologiske perspektivet fra en lydkunstners ståsted, og er opptatt av hvordan naturlige lydmiljøer forandres, som et resultat av endringer i naturen og samfunnet. En dyp fascinasjon av bioakustikken ligger også til grunn for hennes fieldrecording entusiasme.

Elin Øyen Vister behandler lyd som et skulpturelt element som skaper en flerdimensjonell sfære. Lydens fysiske atributter utforskes og utfordres i forskjellige rom. Atmosfæren lyden skaper og setting for lydavspilling ,spiller en sentral rolle i hennes arbeider Elin Øyen Vister er inspirert av Deep Listening; en meditiativ lytteteknikk utvikla av komponisten Pauline Oliveros.

I 2009 igangsatte hun et større lyd-dokumentasjons prosjekt av den truede sjøfuglbestanden på Røst ytterst i Lofoten. Soundscape Røst materialet bruket som et bibliotek, og bearbeides og brukes til å utforske forskjellige lydkunsteriske platformer. For tiden jobber hun med lydskulpturen “Play The Kittiwake” som skal delta på den omreisende lydkunstutstillingen HORIZONIC, kurert av ArtNord. Hun jobber også med plateutivelsen “ 7 Seabird 7”, en syvtommerserie med opptak og komposisjoner fra syv forskjellige arter sjøfugl på Røst.
“Soundscape Røst” er støttet av Kulturrådet, Statens Kunstnerstipend, Nordland Fylkeskommune og Komponistenes Vederlagsfond.

Som liveartist opptrer hun under aliaset Child Of Klang. Hun improviserer med fieldrecordings, små selvlagde instrumenter, vokal og allskens lydlagende duppeditter. Hun har hatt æren av å spille sammen med bla. Alexander Rishaug, Kristine Tjøgersen, Erik Skodvin/Svarte Greiner, Jenny Hval, Hild Sofie Tafjord, Cheryl Leonard (USA), Linn Halvorsrød , Nordic Sound Art Ensemble og flere til.

For mer informasjon om NPR:

http://www.neighborhoodpublicradio.org
http://www.youtube.com/watch?v=8e6Fb1HQQLI
http://www.moca.org/party/npr/

Workshopen er et samarbeid mellom Kunsthøyskolen i Oslo og Atelier Nord