Performance: Sverre Knudsen – «Vi»

Sverre Knudsen «Vi»

Atelier Nord ANX, Olaf Ryes plass 2 (inng Sofienberggt.)
Onsdag 22. november kl. 19.

I september lanserte Sverre Knudsen det sjangeroverskridende albumet «Vi» til svært positive anmeldelser i blant annet Klassekampen, Dagsavisen og Dagens Næringsliv. I Morgenbladets omtale skriver Ando Woltmann at plata «[…] bobler vilt og kaotisk, mens det skytes poetisk og politisk fra hofter og lår i et besnærende og livlig prosjekt».

Bergens Tidende skriver at Knudsen «[…] er sterkt til stede i sin samtid, fri i forhold til sin egen musikalske fortid, definerer sin egen nå-musikk[…]».

Onsdag 22. november kl. 19 spilles «Vi» i sin helhet på Atelier Nord ANX ledsaget av en blanding av video, slides, statistikk, digresjoner, tilløp til typoesi og ren dada. Mye av innholdet i denne visuelle skisseblokken stammer fra tiden rundt andre verdenskrig – fotografier fra familiealbum, plakater, aviser og historikeren Sverre Hartmanns arkiv over den norsk-russiske nazispionen og danserinnen Marina Lie er noen eksempler.

Det samme tidsbildet speiles i lydmaterialet. Taler og opptak av blant andre Kong Haakon, Einar Gerhardsen, Tor Ulven, The Aller Værste! og Einar Økland er flettet inn mellom låter som befinner seg i grenselandet mellom pop, støy, electronica, dub og taffel. Tekstene er både mer eksplisitt politiske, personlige og surrealistiske enn noe Knudsen har skrevet før. De berører blant annet de store forandringene vi-et og egoet har gjennomgått de siste 20-30 årene og de stadig tydeligere parallellene mellom vår tid og 30-tallet.

Albumet har bidrag fra, og er dessuten mikset og medprodusert av støymusiker Lasse Marhaug. Lars Vaular gjester med framføring av tre tekster og omslaget er designet av Kim Hiorthøy.

Knudsen holder en kort introduksjon til prosjektet i forkant av albumavspillingen på Atelier Nord ANX.

Sverre Knudsen (f. 1955) er musiker, forfatter og produsent. Han har gitt ut i snitt én skjønnlitterær bok eller et musikkalbum i året siden debuten med The Aller Værste! i 1980 – i tillegg til å ha skrevet teater, tv, såpeopera, oversettelser og bruksanvisninger for software. Siste bok; selvbiografien «Sverre Knudsen, 1979» kom i 2015.