Christina Kubisch

WEAVING

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 05.09, kl. 19.

Christina Kubisch (f. 1948 Bremen i Tyskland) er blant verdens ledende lydkunstnere. Med inspirasjon fra John Cage, Phill Niblock, Pauline Oliveros og andre komponister i krysningen mellom konseptkunst og avantgarde-musikk, har hun siden 1970-tallet skapt lydinstallasjoner som tar for seg lyder utenfor det frekvensområdet som normalt kan oppfattes av mennesket.

Kubisch studerte både elektronikkutvikling og komposisjon og har lenge arbeidet med lyd som fristiller seg fra konsertscenens statiske presentasjonsform. Hun var blant de første som tok i bruk begrepet «soundscape» som beskrivende for en lytteropplevelse hvor lytteren befinner seg «i» et skiftende lydbilde. I installasjonene til Kubisch tilføyer besøkendes bevegelser og spesialbygget elektronikk tilfeldighetselementer til lytteropplevelsen.

WEAVING er en stedsspesifikk installasjon utviklet av Kubisch for Atelier Nord og Ultimafestivalen. Verket består av cirka 1200 meter med kobberkabler drapert over stålrør festet i taket. Besøkende tar på seg spesialbygde hodetelefoner som fanger opp signaler fra kobberkablene gjennom elektromagnetisk induksjon. Når besøkende beveger seg i rommet, blandes ulike lydspor avhengig av avstanden til kobberkablene. Kubisch’ komposisjon for WEAVING er basert på elektromagnetiske droner og rytmiske mønstre utviklet fra opptak av digitale signaler og datakommunikasjon. Disse lydene er resultatet av digitale nettverk og befinner seg utenfor frekvensområdet som normalt oppfattes av menneskeøret. WEAVING retter oppmerksomheten til de skjulte elektromagnetiske lydlandskapene som finnes i byrom og det mylderet av elektroniske systemer som til enhver tid er i aktivitet i urbane omgivelser.

Christina Kubisch bor og arbeider i Hoppegarten utenfor Berlin. Hun er kjent for elektroakustiske installasjoner, performancer i samarbeid med musikere og dansere og for sitt arbeid som komponist. Hun har deltatt på Venezia biennalen (1980 og 1982), documenta 8 (1987) og Ars Electronica (1987 og 2010). Priser og utmerkelser inkluderer det tyske industriforbundets kulturpris (1998) og komponiststipendet til byen Berlin (2000). Kubisch var professor i audiovisuell kunst ved Kunstakademiet i Saarbrücken fra 1994 til 2013. Hun har vært medlem av Akademie der Künste siden 1997.

WEAVING er del av Ultimafestivalen 2019. Produsert av Atelier Nord med støtte fra Goethe-Institut Norwegen.