Yafei Qi

Hours and Hours

Dato: 20.01–20.02.22
Åpningstider: Torsdag og fredag 15-18, lørdag og søndag 12-17
Sted: Atelier Nord, Olaf Ryes plass 2 (inngang. Sofienberggata)

Velkommen til utstillingsåpning 20.01 kl. 19. Vi følger de til enhver tid gjeldende smittvernstiltakene.

Yafei Qis film Hours and Hours følger rutinene til en mann som har stengt seg inne i leiligheten sin i tre dager. Han mater kattene, dusjer, spiser frokost og tar medisiner. Han vasker, observerer gatelivet fra vinduet, ser på TV og leser noen sider i en bok. Ensformighet glir gradvis over i ensomhet og til slutt til fremmedgjøring og angst.

De svenske historikerne Lars Trägårdh og Henrik Berggren bruker begrepet «statsindividualisme» for å argumentere for at kontrakten mellom staten og individet i i de nordiske landene ikke er kollektivistisk, slik ofte antatt, men basert på at staten fungerer som garantist for individets frihet. Qi ble interessert i denne ideen under pandemien. Hvordan iverater vi naboer eller familiemedlemmer i vanskelige tider? Hvis vi følger Trägårdh og Berggren, så anser vi kanskje i Norden at omsorgsansvaret primært tilfaller staten heller enn familien. Det finnes en utbredt forventning om at staten skal ta vare på eldre og syke, betale for høyere utdanning og så videre, og dermed garantere frihet fra omsorgsbyrder. Fra et slikt perspektiv er den nordiske samfunnsmodellen hyper-individualistisk.

Chantal Akermans film Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975) har vært en nøkkelreferanse for Qi i arbeidet med Hours and Hours. I likhet med Jeanne Dielman viser Hours and Hours hverdagslivet utspille seg i en liten leilighet over noen dager. Men i motsetning til Jeanne Dielman, som lever sitt liv i tjeneste til andre, som mor, med ansvar for matlaging og rengjøring, og for fremmede som prostituert, får Qis hovedperson sine materielle behov dekket av staten.

Yafei Qi bor og arbeider i Oslo. Hun er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen og Central Academy of Fine Arts i Beijing. Tidligere soloutstillinger inkluderer Wearing the Fog, Migrant Bird Space, Berlin, 2019; Life Tells Lies, NoPlace, Oslo, 2017.

Hours and Hours har mottatt støtte fra Regionale prosjektmidler fra Kunstsentrene i Norge (KiN). Utstillingen er blitt til gjennom Atelier Nords årlige open call.