Daniel Slåttnes

Vegetal Connections

Med bidrag fra Renate Synnes Handal, Inger-Reidun Olsen, Sara Rönnbäck, Robert Printa & Dvd Kumlin/Emil Jessen.

Dato: 01.06. – 24.06.18.
Sted: Atelier Nord ANX, Olaf Ryes plass 2 (inngang Sofienberggata).
Åpningstider: Torsdag og fredag 15-18, lørdag og søndag 13-18.

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 31.05, kl. 19.

Performancer på åpningskvelden:
«Samtale mellom kropper» av Sara Rönnbäck og Daniel Slåttnes
«Action at a distance» av Inger-Reidun Olsen
Audio-visuell konsert av stueplanter

Jeg startet å jobbe med en stueplante fra studioet mitt i 2015. I begynnelsen satt vi bare sammen, til tider i flere timer om gangen. Utgangspunktet mitt var at jeg ønsket å gjøre et samarbeid med den. Ut i fra møtene med planten lagde jeg skulpturer basert på inntrykkene jeg fikk fra den.

Det føltes naturlig å konversere med planten, men hva skulle vi prate om? Det var lettere å ha en form for kroppslig kommunikasjon. Jeg prøvde å se for meg hvordan planten pustet. Jeg kjente på luften strømme ned luftrøret og ut neseborene. Jeg så for meg planten trekke inn den samme luften gjennom sine bladporer.

I løpet av denne perioden begynte jeg å eksperimentere med et EEG-apparat. Jeg tittet på hjernebølgene mine og lyttet til dem. Da ble det også naturlig å høre på plantens elektriske signaler. Det ble en ytterligere måte å samtale – jeg kunne lytte til plantes signaler og den kunne kjenne vibrasjonene fra mine hjernebølger som apparatet oversatte til lyder.

Å lytte til hverandres elektriske signaler hjalp på samarbeidet, men jeg tenkte at det hadde vært lettere å relatere til planten om den kunne bevege seg. Jeg bestemte meg for å lage robotbein som planten kunne styre med de elektriske signalene sine. Denne «planteprotesen» er i stor grad et prosjekt under utvikling med hjelp fra fagfolk innenfor elektronikk og elektrofysiologi.

Planten, som min katt, som min kone, er alle individer jeg prøver å forholde meg til. Hva vil de? Hva mener de? Vi kan ikke forstå hverandre helt. Vi kan aldri dele alt, men vi kan dele relasjonen til hverandre. Vi kommuniserer med diskrete signaler hele tiden. Og i kontakten vi deler kan signalene begynne å gi resonans. – Daniel Slåttnes


Daniel Slåttnes bor og arbeider i Oslo og i Västra Ämtervik i Sverige. Han fullførte sin MFA ved Kunstakademiet i Oslo i 2014. Nylige soloutstillinger inkluderer Samtale mellom kropper (sammen med Sara Rönnbäck) på BOA i Oslo i 2017; Seances with Materials på Podium i Oslo og Hotel Pro Forma i København i 2015 og Platform 1-12 i Slovakia i 2017.

Vegetal Connections ble valgt av en jury som del av Atelier Nords årlige open-call ordning. Det var i alt 72 søknader. Utstillingen er laget med støtte fra Kulturrådet.