Pearla Pigao

Modes to Moods

Dato: 25.01. – 24.02.19.
Sted: Atelier Nord, Olaf Ryes plass 2 (inngang Sofienberggata).
åpningstider: Torsdag og fredag 15-18, lørdag og søndag 13-18.

I utstillingen Modes to Moods viser Pearla Pigao fem tekstile skulpturer i kobber og metal, innlemmet i runde pastellfargede rammer. Skulpturene fungerer som instrumenter, etter prinsippene til det elektroniske instrumentet theremin, og fyller rommet med lyd som moduleres etterhvert som besøkende beveger seg. Først som en knitrende summing, deretter som individuelle toner. Lys som pulserer i takt med lyden er integrert i verkenes rammer, slik at motivene – digitale representasjoner av sinustoner – skimrer i delikate rosatoner og glinsende sølv.

I mange klassiske musikktradisjoner, der i blant i kirkemusikk fra middelalderen og renessansen, er modale skalaer – en samling skalaer som er nært beslektet med hverandre og deler de samme sju tonene – tenkt som representative for spesifikke sinnsstemninger. Modes to Moods utforsker slike oversettelser, hvordan lyd kan være representativt for følelser. I publikasjonen som følger utstillingen – den første i en ny publikasjonsserie fra Atelier Nord – skriver Line Ulekleiv «i Pigaos praksis er det lydbaserte, det visuelle og det interaktive likestilt. Uttrykkene glir inn i hverandre, og det synes å være et poeng at oversettelsen fra ett uttrykk til et annet aldri er helt fullbyrdet.». Publikasjonen er utgitt i samarbeid med Atelier Kunstnerforbundet og er tilgjengelig i utstillingen.

Under utstillingsåpningen spiller bandet Pow Pow (Thomas Aslaksen, Per Magnus Gundersen, Sigurd Thomassen og Andreas Rutlin) sammen med Pigaos skulpturer. Pow Pow har vært aktive i over ti år og har gitt ut albumene Leaving Las Palmas (2007),Last Days on Earth(2010) og Pow Pow(2014).

Pearla Pigao (f. 1984 Lillesand) ble uteksaminert fra Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling kunst og håndverk våren 2017. Hun mottok Norske kunsthåndverkeres studentpris og Kunst- og Håndverksprisen fra Fondet for Kunst- og Designstudenter for avgangsarbeidet sitt Sinus. I 2018 deltok hun i utstillingen Norwegian Presence i Milano og kunstmessen CHART i København. Verkene hennes er utviklet i samarbeid med elektronikkutvikler Henrik Waarum.