Signalfeil

På Olaf Ryes plass

Dato: 17.01. – 16.03.20
Åpningstider: Torsdag og fredag 15-18, lørdag og søndag 13-18
Sted: Olaf Ryes plass 2 (inngang Sofienberggata)

Hans Petter Blad, Marthe Ramm Fortun, HC Gilje, Mai Hofstad Gunnes, Nora Joung, Hanne Lippard, Inger Wold Lund, Randi Nygård, Maria Sundby, Tone Leksbø Walgermo og Jana Winderen

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 16.01.20 kl. 19. Hanne Lippards performance Akk, Sukk, Takk, Tikk fremføres åpningskvelden.

Fra Atelier Nords kontor i tredje etasje på Olaf Ryes plass 2 har vi det siste året observert arbeidet med oppgraderingen av trikkeskinnene i Thorvald Meyers gate. Fuglene, menneskene og trærne har blitt preget og påvirket av faktorer som støy, vibrasjoner og fysiske hindringer som følge av det pågående arbeidet. Hvordan påvirkes vi av slike inngrep og endringer i nærmiljøet?

Utstillingen Signalfeil på Olaf Ryes plass tar for seg forandringer som potensielt kan oppstå i en slik oppgradering og ser på hvordan dette kan føre til nye bevegelsesmønstre og koblinger. Disse endringene påvirker ikke bare menneskene som ferdes på Olaf Ryes plass, men også dyrene, maskinene og plantene, samt de økologiske, økonomiske og sosiale kretsløpene som finnes i nærmiljøet.

Begrepet signalfeil kan gi assosiasjoner til forsinkelser på offentlig transport eller infrastruktur som ikke fungerer, men utstillingens fokus er de signalfeilene som er mer subtile og vanskeligere å få øye på. Signalfeil på Olaf Ryes plass tar for seg de «feilene» som ikke lar seg beskrive i negative eller positive termer, eller som rett og slett rommer litt av begge deler. Denne forståelsen av signalfeil og feilkoblinger involverer systemer innen eksempelvis genetikken, hukommelse og nevrologi, men også språklige misforståelser, lyssignaler og morsesignaler.

Signalfeil på Olaf Ryes plass vises fra januar til mars 2020 og vil bestå av nyproduserte bestillingsverk og allerede eksisterende arbeider tilpasset prosjektet. I løpet av utstillingsperioden er det planlagt et program bestående av performancer, konserter og samtaler. Kunsten vil ikke bare finnes i Atelier Nords gallerirom, men på bygningsfasaden, i fontenen midt på Olaf Ryes plass og på Atelier Nords kontor. Tanken har vært å aktivere bygget Atelier Nord befinner seg i, parken og de tilstøtende områdene i de mørkeste månedene av året. Slik håper vi at Signalfeil på Olaf Ryes plass åpner for nye lesninger og tolkninger av nærområdet.

Kuratert av Ida Lykken Ghosh og Mai Hofstad Gunnes. I forbindelse med utstillingen er det laget en publikasjon som inkluderer et essay skrevet av Sara Yazdani. Publikasjonen vil være tilgjengelig i utstillingen. 

Signalfeil på Olaf Ryes plass er del av SAMMENomGATA (2019-2021), et kunstprogram med fokus på temporær visuell kunst, som vises i og omkring Thorvald Meyers gate i forbindelse med oppgraderingen av gata. SAMMENomGATA er kuratert av Linn Cecilie Ulvin. SAMMENomGATA er i regi av Kulturetaten, Oslo kommune.

Takk til NOTAM for bruk av lydstudio.