Tony Conrad Tribute på Atelier Nord ANX

Atelier Nord er glad for å kunne presentere en konsertserie, utstilling og dokumentarvisning til ære for kunstner, musiker, filmskaper og eksperimentalist Tony Conrad (1940-2016) som del av årets Ultima-festival. Les Lasse Marhaugs innsiktsfulle og personlige essay om Conrad her.

Tony Conrad døde i april 2016, 76 år gammel. Conrad ble påvirket av komposisjonsidéene til John Cage og Karlheinz Stockhausen da han studerte matematikk ved Harvard. Han var med på å danne kollektivet Theatre of Eternal Music på 1960-tallet sammen med bl.a. La Monte Young, John Cale, Angus McLise og en rekke andre sentrale figurer i avant-garde miljøet i New York på 1960- og 70-tallet. Enkelte har nok også fått med seg at Velvet Underground aldri ville sett dagens lys uten ham. Tony Conrad var også en pionér innenfor framveksten av såkalt strukturell film på denne tiden, deriblant debutfilmen Flicker (1966) hvor alternerende hvite og svarte bilder skaper pulserende stroboskopiske effekter. Senere arbeidet han i en periode som professor ved Universitetet i Buffalo, NY sammen med bl.a. Woody & Steina Vasulka, Paul Sharits, Hollis Frampton og Peter Weibel. Conrad var aktiv helt til det siste, og besøkte Oslo i 2008 der han spilte en rekke konserter arrangert av Dans for Voksne.

Som innføring i Tony Conrads mangfoldige liv og virke viser vi den flunkende nye dokumentaren Tony Conrad: Completely in the Present av Tyler Hubby daglig under Ultima (7.09 – 17.09), med starttidspunkt kl. 17. Fra 18.09 til 02.10 vises dokumentaren torsdag til søndag kl. 17. Dokumentaren hadde premiere i Chicago i juni, og har fått svært gode mottakelser. På konsertdagene vil det være mulig å kjøpe en matbit på Atelier Nord ANX i tidsrommet mellom filmvisningen og konserten.

Atelier Nord ANX viser en utstilling bestående av Tony Conrad-relatert arkivmateriale som Tyler Hubby samlet i de 22 årene han fulgte Conrad. Materialet omfatter dokumentasjon av performance, intervjuer og samtaler. Utstillingen er åpen fra 13-17 under Ultima (8.09 – 17.09). I perioden 18.09 – 02.10 er utstilling åpen 13-17, torsdag til søndag.

Til ære for denne svært innflytelsesrike livskunstneren og inspiratoren arrangerer vi fire konsertkvelder på Atelier Nord ANX med spesialskrevne verk for nettopp denne anledningen:

7. september kl. 19: C. Spencer Yeh – One Hour for Tony (with Violin and Voice).
10. september kl. 19: Lasse Marhaug & Jon Wesseltoft – Outside of Mount Meru.
12. september kl. 19: Kari Rønnekleiv m/venner – Oslo Field Theory.
14. september kl. 19: Andrew Lampert & Greg Pope – Perfect Makes Practice.

Paul Williams, produsent for Tony Conrad: Completely in the present, holder en presentasjon om uavhengig filmproduksjon på Atelier Nord ANX 12. september kl. 15, med tittelen «Why I Burn Bridges: The necessity of independence in my art & film production«. Etter presentasjonen vil det være mulig å se dokumentaren.

Kurator for programmet er Per Platou.

Prosjektet er utviklet i samarbeid med Ultima og nyMusikk, med støtte fra Kulturrådet og Oslo Kommune kulturetaten.