Vertigo

Dato: 12.11–19.12.21
Åpningstider: Torsdag og fredag 15-18, lørdag og søndag 12-17.
Sted: Atelier Nord, Olaf Ryes plass 2 (inng. Sofienberggata)

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 11. november kl. 19 på Atelier Nord.

Vertigo er en gruppeutstilling bestående av fire videoverk laget mellom 1993 og 2002. Verkene – av Marit Følstad, Mattias Härenstam, Lotte Konow Lund og Elisabeth Mathisen – har til felles at de viser forsøk på å bearbeide ubehagelige følelser eller på å få ubehagelige følelser under kontroll. I alle fire tilfeller utfører kunstneren enkle handlinger med kameraet rettet mot seg selv.

I medisinsk sammenheng defineres vertigo (svimmelhet) som en «falsk følelse av at man selv eller omgivelsene er i bevegelse». Personer som opplever vertigo, som symptom på en fobi for eksempel, beskriver ofte erfaringen som skremmende, karakterisert av engstelse og tap av kontroll over kroppen. Målet har vært å lage en utstilling som er umiddelbar i sin påvirkning på besøkende og som samtidig gir rom til å reflektere rundt hvordan og hvorfor vi påvirkes av andres følelsesutrykk.

Utstillingen er laget i samarbeid med Videokunstarkivet ved Nasjonalmuseets biblioteks- og arkivseksjon. Noe av målet med prosjektet er å gjøre oppmerksom på arkivet som ressurs for kuratorer, historikere og kunstnere med interesse for video.

Kuratert av Nicholas Norton. 

Publikasjoner