Mediafest

NRK som laboratorium for ny kunst

Dato: 19.11.20 — 31.01.21
Sted: Atelier Nord, Olaf Ryes plass 2 (inngang Sofienberggata)
Åpningstider: torsdag og fredag 15-18, lørdag og søndag 13-18.

I tråd med nye retningslinjer fra helsemyndighetene holder Atelier Nord stengt fra og med lørdag 23. januar.

I anledning NRK Fjernsyn sitt 60-årsjubileum ønsker Atelier Nord å sette søkelys på statskanalens viktige rolle som støttespiller og oppdragsgiver for norske kunstnere. I årene 1960-1990 var NRKs lyd- og fjernsynsstudioer et kunstnerverksted og høyteknologisk laboratorium hvor flere pionérverk innen norsk medie- og lydkunst ble unnfanget.

I en tid hvor troen på fjernsynets folkeopplysende og allmenndannende rolle stod sterkt, arrangerte NRK seminarer og workshops hvor kunstnere ble invitert inn for å utforske og diskutere hvordan dette nye mediet kunne brukes til å formidle kunst. Dette resulterte i at flerfoldige norske billedkunstnere, komponister og dansere, i nært samarbeid med NRKs teknikere og produsenter, fikk spillerom til å lage eksperimentelle kunstverk som ble kringkastet ut til de magiske treboksene i de tusen norske hjem.

Med verk av Nina Aabel, Rolf Aamot, Kjersti Alveberg, Aage Andersen,
Arild Boman, Stein-Roger Bull, Geir Bøhren, Jannike M. Falk, Bjørn Fongaard, Jan Horne, Robert Jäppinen, Per Kleiva, Kåre Kolberg, Karin Krog, Arne Nordheim, Helmut Ormestad, Sidsel Paaske, Kjartan Slettemark, Øistein Sommerfeldt, John Surman og Bent Åserud.

Kunstner og «NRK-barn» Elise Storsveen bidrar med utstillingsdesign.

Utstillingen er kuratert av Lars Mørch Finborud og laget i samarbeid med NRK. Takk til Notam og Kunstnernes hus.
—-
Vi har gjort to intervjuer med kunstnere som deltar i utstillingen. Jannike Falk forteller om sine år som regissør i NRKs musikkavdeling. Billedkunstner Nina Aabel forteller om hvordan hun kom i kontakt med NRK og fikk lage kunstverk for fjernsynsmediet på 1980-tallet.
—-

Publikasjoner