Get
News

Victoria Durnak

Familiearkitekten

«Familie er det beste vi noensinne kan investere i» – Cognition Builders

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 16. mai kl. 19.

Familiearkitekter er «eksperter i den menneskelige tilstanden» som engasjeres gjennom det amerikanske selskapet Cognition Builders. Ved å utplassere én arkitekt i familien, samt la et ytterligere team loggføre og observere familiens atferdsmønsters gjennom kamera- og lydovervåkning, tilbyr firmaet å korrigere uønsket atferd hos barna og problemer med familiedynamikken. Familiearkitektene gir familien instrukser og feedback skreddersydd til deres partikulære utfordringer – følelsesmessige, intellektuelle eller sosiale.

I mars i år tok Victoria Durnak på seg rollen som familiearkitekt for en norsk familie. Durnak installerte kameraer i fellesområder og observerte gjennom laptopen til avtalte tidspunkter. Intervensjonen dokumenteres i videoverket Familiearkitekten (2019). Den tolv år gamle jenta i familien som Durnak har bistått, har inspirert flere av de øvrige verkene. Korte tekster som vises på telefondeksler og glassplater tar utgangspunkt i jentas tanker rundt hva elektronisk overvåkning kan, og ikke kan, fange opp. Durnak har også laget et lydspor til utstillingen basert på de korrektive kommentarene som arkitektene gir familiene de bistår.

Familiearkitektenes metodikk resulterer i et datasett som kan gi innsikt i et barns indre tankeverden. Hvilke forventninger til privatliv er rimelige? Hvor ender de innsamlede dataene opp, hvem analyserer dem og hvor lenge lagres de? Er dataanalyse, i kombinasjon med sanntidsovervåkning, den mest effektive og rasjonelle veien til et harmonisk familieliv?

Victoria Durnak (f.1989) er en norsk kunstner og skjønnlitterær forfatter bosatt i Oslo. Hun har utgitt to diktsamlinger og fire romaner på Flamme Forlag, senest Smilefjes. Tommel opp. Regnbue (2019). Tidligere soloutstillinger inkluderer Core, Studio 17, Stavanger (2018); Elskerinnejageren, Podium, Oslo (2017); og Hemmelig venn, Hordaland kunstsenter, Bergen (2015).

Støttet av Kulturrådet. Utstillingen er resultat av Atelier Nords årlige Open Call.